Печките се уреди кои служат за зголемување на температурата во просторијата каде што ја поставуваме. Ни помага да останеме топли во најстудените времиња. Постојат многу видови на шпорети во зависност од тип на гориво кои ги користиме за зголемување на температурата.

Во овој пост ќе ги анализираме сите видови печки кои постојат и предностите и недостатоците на секоја од нив. Дополнително, ќе можете да ги знаете цените и да пристапите до сите оние кои имаат повеќе квалитет и добра цена.

Најдобрите евтини печки за загревање на вашата куќа во зима

Еве избор од најдобрите шпорети за да избегнете ладење во зима. Со кој било од овие модели ќе бидете успешни бидејќи тие се најпосакувани од корисниците и се оние со најдобра вредност за парите:

Видови печки

Печки на пелети

Водич за купување шпорет на пелети

на печки на пелети Тие се шират низ годините поради нивните добри перформанси и ефикасност. Неговата работа е релативно едноставна и евтина. Шпоретот има резервоар за складирање на горивото, во овој случај, пелети. Кога ќе го ставиме апаратот во функција, завртка го движи пелетот во комората за согорување да го разгори огнот со брзината со која покажува електронскиот контролен систем.

Пелетите горат, испуштајќи топлина и испарувања кои се канализираат низ задниот штекер каде што е поврзан надворешниот оџак.

Доколку сакате да имате шпорет на пелети, искористете ги нашите понуди.

Една од предностите што ги нуди е можноста за програмирање времиња во кои шпоретот се вклучува за да се даде топлина на просторијата и повторно се исклучува. Овие печки се многу помешани со печките на биомаса, бидејќи пелети е еден вид гориво од биомаса. Составен е од пилевина набиена во форма на мали цилиндри. Генерално, два килограми пелети ја обезбедуваат истата топлина што ја создава еден литар дизел.

Тие се најевтините печки достапни денес. Нејзиното гориво е биомасата која се наоѓа во шумите. Тие се засноваат на традиционалните печки на дрва за цел живот, но применливи најнапредната технологија. Ова ја прави неговата употреба поудобна и согорувањето е оптимизирано.

Бидејќи нивното гориво е целосно еколошко и природно, тие се помалку штетни за животната средина. Совршени се за искористување на најприродната и чиста топлина.

Печки на дрва

Водич за шпорет на дрва

на печки на дрва тие се најтрадиционални. Станува збор за уреди кои користат дрво како гориво. Огревното дрво се добива од дрвјата. Неговата најдневна употреба се јавува во кујната во руралните средини, иако служи и за давање топлина и зголемување на температурата во просторијата.

Нормално, сите печки на дрва имаат цевка која завршува во оџак што ги исфрла гасовите што се создаваат при согорувањето и помага да се намали ризикот од дишење загаден воздух.

Тие се наједноставните шпорети за употреба и овозможуваат поголема релаксација поради дополнителната домашна средина што ја нуди пламенот. Можеби ќе бидат потребни и до четири часа за да изгори пламенот, но може добро да ја задржи топлината до околу 20 часа. Шпорет на дрва што гори околу 9 часа дава доволно топлина за цела ноќ.

Дали сте заинтересирани да купите шпорет на дрва? Овде ќе ги добиете поевтино.

Огревното дрво што се користи мора да има мал степен на влажност доколку сакате да остане да гори подолго време. Колку е посуво дрвото, толку побрзо гори.

Има и шпорети на дрва со рерна за да се искористи топлината што се создава и да се готви некои намирници како леб, пици, некои раженчиња и печено месо.

Шпорети на гас

Водич за купување шпорет на гас

Дизајнот на шпорети на гас им овозможува поголема ефикасност. Горивото што се користи во оваа прилика тоа е гас бутан. Тие имаат тенденција да имаат одлични перформанси. Во минатото, луѓето се плашеа да купуваат и користат боци со природен гас или бутански гас.

Меѓутоа, во моментов, овие типови на печки се многу безбедни. Дополнително, тие се способни да генерираат дополнителни заштеди месечно и можеме да го користиме во секое итно време.

Печките на гас се издвојуваат по тоа што се многу евтини. Доколку сакате да ги искористите најдобрите цени, не пропуштајте ги нашите понуди.

Нејзината работа е многу едноставна. Има рамка каде што е поставена боца со бутан гас и горилникот е задолжен за одржување на активното согорување. Во текот на процесот, гасот бутан се согорува со кислородот во воздухот и обезбедува топлина во просторијата.

Овие шпорети може лесно да се преместуваат од едно на друго место по желба (додека се исклучени). Тие се идеални за загревање на помали простории, бидејќи тоа го прави брзо.

Парафински шпорет

Водич за купување парафински шпорет

Овие типови на печки не се толку познати, но се многу ефикасни. Тоа е пренослив систем кој не бара никаков тип на инсталација и/или одржување. Неговото гориво е течно (парафин), а неговото согорување е многу тивко.

Меѓу неговите предности е леснотијата на транспортирање од една во друга просторија и брзината на загревање. Покрај тоа, топлината произведена од печки со парафин не е толку концентриран како оној на електричен грејач, туку многу подобро се шири низ собата. Ова го прави чувството на удобност што го нуди многу поголемо.

Многу корисници се одлучуваат за парафински или керозин печки поради нивната висока калориска вредност и безбедност. Доколку сакате да купите парафински шпорет, искористете ги нашите понуди.

Во споредба со потрошувачката на другите шпорети, парафинскиот шпорет има исклучително мала потрошувачка.

Електрични печки

Електрични печки

на Електрични печки Тие се уреди кои користат електрична енергија за загревање на отпор и зголемување на температурата на околината. Тие нудат најчиста и најчиста топлина, бидејќи не генерира никаков вид на емисии. Една од недостатоците е зголемувањето на сметката за струја.

Употребата на електрични шпорети е речиси широко распространета и тие се многу удобни за транспорт од една во друга соба, па дури и ако одите на патување. Сепак, тие не се добри во заштедата, бидејќи многу ја зголемуваат сметката за струја ако често се користат.

Електричните шпорети се секогаш добра набавка за да се загреат просториите на време. Тие се евтини и со мала тежина, па затоа се совршени за повремена употреба.

Идеални се ако сакате да ја фокусирате топлината во една или две соби и не ви треба топлината да се шири низ сите простории од домот.

Променливи што треба да се земат предвид при изборот на шпорет

За да изберете еден или друг тип на шпорет, важно е да се земат предвид неколку фактори:

Моќ за греење

Првата е способноста на шпоретот да произведува топлина со минимални трошоци. Општо земено, колку повеќе моќ има шпоретот, толку повеќе гориво му треба или повеќе електрична енергија троши (во случај на електрични шпорети).

За да ја знаеме соодветната калориска моќ на нашиот шпорет, треба да ја знаеме вкупната површина на куќата. Моќноста се мери во kW. Секој kW моќност е способен да загрее 8 квадратни метри На површината. Затоа, ако вашиот дом е 80 квадратни метри, доволна е моќност од 10 kW.

Големина на собата

За да знаете кој шпорет е најдобар за вашата ситуација, од витално значење е да ја знаете просторијата во која најмногу ќе се користи или каде ќе се инсталира. Ако главната просторија е 30 квадратни метри, мора да користиме нешто поголема моќност отколку ако е 20 квадратни метри. За да се оптимизира употребата на шпоретот, препорачливо е да се користат референтните податоци во kW споменати погоре.

Локација

Локацијата на шпоретот е одлучувачки фактор за перформансите. Ако просторијата каде што ќе ја поставиме или поставиме е најтопла, ќе треба да го користиме помалку време. Напротив, ако е најстудено, мора да ја условиме просторијата да ја намалиме потрошувачката на шпоретот.

За дополнително да ја зголемите ефикасноста на шпоретот, обидете се да изберете локација во дел од просторијата што има особено добра изолација, за да не се губи топлината од шпоретот низ ѕидовите или прозорците. Важно е да оставите околу 40 cm простор помеѓу ѕидот и шпоретот или кој било запалив предмет за да избегнете можни пожари.

Вентилација

Апсолутно е неопходно просторијата каде што поставуваме шпорет да има систем за вентилација и исфрлање чад за да се избегне прекумерна топлина или каква било опасност од пожар.

Прозорци и изолација

Ако куќата има добра изолација и двојни застаклените прозорци, шпоретот ќе работи подобро. Не заборавајте да заминете празнина од околу 30-40 см помеѓу шпоретот и кој било предмет што може да изгори.

Како да изберете шпорет

Откако ќе се знаат сите променливи што треба да се земат предвид, можеме да избереме кој шпорет е најдобар за нас.

Печките на дрва се оние кои обезбедуваат топлина со највисоки перформанси и чисто согорување. Тие можат да работат на обновливи горива како кастрење огревно дрво. Покрај тоа, го имаат и декоративниот фактор што ни го нуди пламенот. Тоа може да ни ја даде таа домашна атмосфера што ја бараме. Постојат бројни модели за прилагодување на декорацијата која најмногу ни се допаѓа. Меѓу неговите предности наоѓаме дека едвај бара работа. Ним им треба само поврзување со надворешноста за излезот на чад.

Од друга страна, печките кои се градат со челик и огноотпорни материјали се подготвени да загреваат поголеми простори од огревното дрво.

Ако сакате побрза, но помалку трајна топлина, изберете шпорет од челичен материјал. Ако сакате помоќна и долготрајна топлина, но на почетокот побавна, Одлучете се за печки на дрва, биомаса или пелети.

Најдобрите марки на шпорети

Евтини шпорети

За секој вид огревно дрво постојат брендови кои нудат подобри перформанси и поефикасни печки.

  • За печки на дрва наоѓаме водечки брендови како Рокал, Карбел, Хергом и Бронпи.
  • Печките на пелети имаат познати брендови како што се Лакунца, Екошума, Бронпи и Едилкамин.
  • Што се однесува до шпоретите на гас наоѓаме моќни брендови како што се ДеЛонги и Орбегозо.
  • За парафински печки имаме брендови со добар сооднос квалитет/цена како на пр Клима, Вебер и Кајами.
  • Електричните шпорети имаат поголема разновидност на брендови, бидејќи се повеќе комерцијализирани. Ги наоѓаме најдобрите брендови како што се Orbegozo, Clatronic, Rowenta, Klarstein, Thermic Dinamics, DeLonghi и Taurus.

Со овие информации можете да изберете кој шпорет е најдобар за вашата ситуација и да заштедите што е можно повеќе на греење додека уживате во сите придобивки.