Stufat janë pajisje që shërbejnë për të rritur temperaturën e dhomës ku e vendosim. Na ndihmon të qëndrojmë ngrohtë në kohët më të ftohta. Ka shumë lloje të sobave në varësi të lloji i karburantit që përdorim për të rritur temperaturën.

Në këtë postim do të analizojmë të gjitha llojet e sobave që ekzistojnë dhe avantazhet dhe disavantazhet e secilës prej tyre. Përveç kësaj, ju do të jeni në gjendje të njihni çmimet dhe të aksesoni të gjitha ato që kanë më shumë cilësi dhe një çmim të mirë.

Stufat më të mira të lira për të ngrohur shtëpinë tuaj në dimër

Këtu është një përzgjedhje e sobave më të mira për të shmangur ftohjen në dimër. Me cilindo nga këto modele do të jeni të suksesshëm pasi ato preferohen nga përdoruesit dhe janë ato me vlerën më të mirë për paratë:

Llojet e sobave

Soba me pelet

Udhëzues për blerjen e sobave me pelet

L soba me pelet Ato janë përhapur gjatë viteve për shkak të performancës dhe efikasitetit të tyre të mirë. Funksionimi i tij është relativisht i thjeshtë dhe i lirë. Stufa ka një rezervuar për të ruajtur karburantin, në këtë rast, pelet. Kur e vëmë pajisjen në punë, një vidë lëviz peletin në dhomën e djegies për të ndezur zjarrin me shpejtësinë që tregon sistemi elektronik i kontrollit.

Peletët digjen, duke lëshuar nxehtësi dhe tym që kanalizohen përmes një prize të pasme ku është i lidhur oxhaku i jashtëm.

Nëse dëshironi të keni një sobë peleti, përfitoni nga ofertat tona.

Një nga avantazhet që ofron është aftësia për të programuar kohët në të cilat soba ndizet për të dhënë nxehtësi në dhomë dhe fiket përsëri. Këto soba janë shumë të ngatërruara me stufat me biomasë, pasi peleti është një lloj karburanti me biomasë. Ai përbëhet nga tallash i ngjeshur në formën e cilindrave të vegjël. Në përgjithësi, dy kilogramë pelet japin të njëjtën nxehtësi që gjeneron një litër naftë.

Ato janë sobat më të lira sot. Lënda djegëse e tij është biomasa që gjendet në pyje. Ato bazohen në soba tradicionale me dru të gjithë jetës, por të aplikueshme teknologjia më e avancuar. Kjo e bën përdorimin e tij më të rehatshëm dhe djegia është e optimizuar.

Duke qenë se karburanti i tyre është tërësisht ekologjik dhe natyror, ato janë më pak të dëmshme për mjedisin. Ato janë perfekte për të përfituar nga nxehtësia më natyrale dhe e pastër.

Soba druri

Udhëzues për sobën me dru

L soba druri janë më tradicionalet. Këto janë pajisje që përdorin drurin si lëndë djegëse. Druri i zjarrit merret nga pemët. Përdorimi më i përditshëm i tij është në kuzhinën e zonave rurale, megjithëse shërben edhe për të dhënë nxehtësi dhe për të rritur temperaturën e një dhome.

Normalisht, të gjitha sobat me dru kanë një tub që përfundon në një oxhak që nxjerr gazrat e krijuara nga djegia dhe ndihmon në uljen e rrezikut të frymëmarrjes së ajrit të ndotur.

Janë sobat më të thjeshta për t'u përdorur dhe ofrojnë më shumë relaks për shkak të ambientit shtesë në shtëpi që ofron flaka. Mund të duhen deri në katër orë që flaka të digjet, por mund ta mbajë nxehtësinë mirë deri në rreth 20 orë. Një sobë druri që digjet për rreth 9 orë jep nxehtësi të mjaftueshme për një natë të tërë.

Jeni të interesuar të blini një sobë druri? Këtu do t'i merrni më lirë.

Druri i zjarrit që përdoret duhet të ketë një shkallë të vogël lagështie nëse dëshironi që të qëndrojnë të djegur për një kohë më të gjatë. Sa më i thatë të jetë druri, aq më shpejt digjet.

Ka edhe soba me dru me furrë për të përfituar nga nxehtësia e krijuar dhe për të gatuar disa ushqime si bukë, pica, disa hell dhe rosto.

Soba me gaz

Udhëzues për blerjen e sobave me gaz

Dizajni i soba me gaz u mundëson atyre efikasitet më të madh. Karburanti i përdorur në këtë rast është gaz butan. Ata priren të kenë performancë të shkëlqyer. Në të kaluarën, njerëzit kishin frikë të blinin dhe përdornin cilindra të gazit natyror ose butanit.

Megjithatë, këto lloj sobash janë aktualisht shumë të sigurta. Përveç kësaj, ata janë në gjendje të gjenerojnë kursime shtesë në muaj dhe ne mund t'i përdorim ato në çdo kohë emergjence.

Stufat me gaz dallohen për të qenë shumë të lira. Nëse dëshironi të përfitoni nga çmimet më të mira, mos i humbisni ofertat tona.

Funksionimi i tij është shumë i thjeshtë. Ka një kornizë ku vendoset cilindri i gazit butan dhe djegësi është përgjegjës për ruajtjen e djegies aktive. Gjatë procesit, gazi butan digjet me oksigjenin në ajër dhe siguron nxehtësi në dhomë.

Këto soba mund të zhvendosen lehtësisht nga një vend në tjetrin sipas dëshirës (për sa kohë që janë të fikur). Ato janë ideale për ngrohjen e dhomave më të vogla, pasi e bën këtë shpejt.

Sobë me parafinë

Udhëzues për blerjen e sobave parafine

Këto lloj sobash nuk janë aq të njohura, por janë shumë efikase. Është një sistem portativ që nuk kërkon asnjë lloj instalimi dhe/ose mirëmbajtjeje. Lënda djegëse e tij është e lëngshme (parafina) dhe djegia e saj është shumë e heshtur.

Ndër avantazhet e tij është lehtësia e transportit të tyre nga një dhomë në tjetrën dhe shpejtësia e ngrohjes. Përveç kësaj, nxehtësia e prodhuar nga soba me parafine nuk është aq i përqendruar sa një ngrohës elektrik, përkundrazi përhapet shumë më mirë nëpër dhomë. Kjo e bën ndjenjën e rehatisë që ofron shumë më e madhe.

Shumë përdorues zgjedhin soba me parafine ose vajguri për shkak të vlerës së tyre të lartë kalorifike dhe sigurisë. Nëse dëshironi të blini një sobë parafine, përfitoni nga ofertat tona.

Krahasuar me konsumin e sobave të tjera, soba me parafine ka një konsum jashtëzakonisht të ulët.

Soba elektrike

Soba elektrike

L Soba elektrike Ato janë pajisje që përdorin energjinë elektrike për të ngrohur një rezistencë dhe për të rritur temperaturën e ambientit. Ato ofrojnë nxehtësinë më të pastër dhe të pastër, pasi nuk gjeneron asnjë lloj emetimi. Një nga të metat është rritjen e faturës së energjisë elektrike.

Përdorimi i sobave elektrike është pothuajse i përhapur dhe ato janë shumë komode për t'u transportuar nga një dhomë në tjetrën dhe edhe nëse shkoni në një udhëtim. Megjithatë, nuk janë të mira për sa i përket kursimeve, pasi rritin ndjeshëm faturën e energjisë elektrike nëse përdoren shpesh.

Stufat elektrike janë gjithmonë një blerje e mirë për të ngrohur dhomat në kohë. Ato janë të lira dhe me peshë të ulët, kështu që janë perfekte për përdorim të rastit.

Ato janë ideale nëse doni të fokusoni nxehtësinë në një ose dy dhoma dhe nuk keni nevojë që nxehtësia të përhapet në të gjitha dhomat e shtëpisë.

Variablat që duhen marrë parasysh kur zgjidhni një sobë

Për të zgjedhur një lloj sobë ose një tjetër, është e rëndësishme të merren parasysh disa faktorë:

Fuqia e ngrohjes

E para është aftësia e sobës për të prodhuar nxehtësi me kosto minimale. Në përgjithësi, sa më shumë fuqi të ketë një sobë, aq më shumë karburant ka nevojë ose më shumë energji elektrike që konsumon (në rastin e sobave elektrike).

Për të ditur fuqinë e mjaftueshme kalorifike të sobës sonë, duhet të dimë sipërfaqen totale të shtëpisë. Fuqia matet në kW. Çdo kW fuqi është e aftë të ngrohë 8 metra katrorë Të sipërfaqes. Prandaj, nëse shtëpia juaj është 80 metra katrorë, do të mjaftojë një fuqi prej 10 kW.

Madhësia e dhomës

Për të ditur se cila sobë është më e mira për situatën tuaj, është shumë e rëndësishme të dini dhomën ku do të përdoret më shumë ose ku do të instalohet. Nëse dhoma kryesore është 30 metra katrorë, duhet të përdorim një fuqi disi më të lartë sesa nëse është 20 metra katrorë. Për të optimizuar përdorimin e sobës, këshillohet të përdorni të dhënat e referencës në kW të përmendura më sipër.

Vend

Vendndodhja e sobës është një faktor përcaktues i performancës. Nëse dhoma ku do ta instalojmë ose vendosim është më e ngrohta, do të duhet ta përdorim më pak kohë. Përkundrazi, nëse është më i ftohti, duhet të kushtëzojmë dhomën për të ulur konsumin e sobës.

Për të rritur më tej efikasitetin e sobës, përpiquni të zgjidhni një vend në një pjesë të dhomës që ka izolim veçanërisht të mirë, në mënyrë që nxehtësia nga soba të mos humbet nëpër mure ose dritare. Është e rëndësishme të lini rreth 40 cm hapësirë ​​midis murit dhe sobës ose ndonjë objekti të ndezshëm për të shmangur zjarret e mundshme.

ventilim

Është absolutisht e nevojshme që dhoma ku vendosim një sobë të ketë një sistem ajrimi dhe nxjerrje tymi për të shmangur nxehtësinë e tepërt ose ndonjë rrezik zjarri.

Dritaret dhe izolimi

Nëse shtëpia ka izolim të mirë dhe dritare me xham të dyfishtë, sobë do të funksionojë më mirë. Mos harroni të largoheni një hendek prej rreth 30-40 cm midis sobës dhe çdo objekti që mund të digjet.

Si të zgjidhni sobën

Pasi të njihen të gjitha variablat që duhen marrë parasysh, ne mund të zgjedhim se cila sobë është më e mira për ne.

Stufat e drurit janë ato që ofrojnë nxehtësinë më të lartë dhe djegie të pastër. Ato mund të punojnë me lëndë djegëse të rinovueshme si krasitja e druve të zjarrit. Përveç kësaj kanë edhe faktorin dekorativ që na ofron flaka. Është në gjendje të na japë atë atmosferë shtëpiake që ne kërkojmë. Janë të shumta modelet për t'iu përshtatur dekorimit që na pëlqen më shumë. Ndër avantazhet e tij gjejmë se vështirë se kërkon ndonjë punë. Ata kanë nevojë vetëm për një lidhje me pjesën e jashtme për daljen e tymit.

Nga ana tjetër, stufat që ndërtohen me çelik dhe materiale zjarrduruese përgatiten për të ngrohur hapësira më të mëdha se drutë e zjarrit.

Nëse dëshironi një nxehtësi më të shpejtë, por më pak të qëndrueshme, zgjidhni një sobë prej materiali çeliku. Nëse dëshironi një nxehtësi më të fuqishme dhe më të qëndrueshme, por në fillim më të ngadaltë, Zgjidhni soba me dru, biomasë ose pelet.

Markat më të mira të sobave

Soba të lira

Për çdo lloj dru zjarri ka marka që ofrojnë performancë më të mirë dhe soba më efikase.

  • Për soba me dru gjejmë marka kryesore si Rocal, Carbel, Hergom dhe Bronpi.
  • Stufat me pelet kanë marka të njohura si p.sh Lacunza, Ecoforest, Bronpi dhe Edilkamin.
  • Për sa i përket sobave me gaz gjejmë marka të fuqishme si p.sh DeLonghi dhe Orbegozo.
  • Për soba me parafine kemi marka me raport të mirë cilësi/çmim si p.sh Qlima, Webber dhe Kayami.
  • Stufat elektrike kanë një larmi më të madhe markash, pasi ato janë më të komercializuara. Ne gjejmë markat më të mira si p.sh Orbegozo, Clatronic, Rowenta, Klarstein, Thermic Dinamics, DeLonghi dhe Demi.

Me këtë informacion ju mund të zgjidhni se cila sobë është më e mira për situatën tuaj dhe të kurseni sa më shumë që të jetë e mundur në ngrohje duke shijuar të gjitha përfitimet.